Birou accidente usoare

Acasă • Accidente • Accidente Usoare

Scurt rezumat al pașilor care trebuie urmați
  • Preventiv, trebuie să aveți la îndemână copii după actul de identitate, actele mașinii și RCA
  • Dacă accidentul s-a petrecut în trafic, scoateți mașina de pe carosabil, faceți o verificare amănunțită a daunelor și rețineți cât mai multe amănunte legate de desfășurarea accidentului
  • In cazul daunelor suplimentare (mobilier stradal, balustrade, borduri, etc.) sunteți obligați să faceți o declarație la poliție
  • Discutați cu celălalt șofer și încercați să negociați semnarea constatării amiabile
  • Dacă nu se poate ajunge la o înțelegere, trebuie să ajungeți la un sediu de poliție în maxim 24 de ore

După cum puteți observa, situația poate fi rezolvată în două moduri, în funcție de circumstanțe și de comunicarea cu celălalt șofer implicat. În general, e bine să ajungeți la constatare amiabilă, pentru că astfel veți economisi timp prețios, însă dacă apar probleme aveți întotdeauna la dispoziție varianta declarației la poliție.

Ce spune legistația

Legislația în vigoare spune că un accident ușor trebuie să îndeplinească două condiții esențiale. Cea mai importantă dintre acestea este ca pagubele rezultate în urma accidentului să fie doar de natură materială. Cea de-a doua presupune ca măcar unul din vehiculele implicate să se fi aflat în mișcare în momentul producerii accidentului. Legea stipulează ca termen de declarare accidente ușoare maxim 30 de zile de la producere, iar depășirea acestuia poate duce la amenzi sau chiar pierderea permisului.

Procedură

Pentru cazul nefericit în care nu ajungeți la o înțelegere cu celălalt șofer, aveți la dispoziție procedura de declarare accidente ușoare. Pentru asta va fi nevoie să știți cât mai multe detalii legate de împrejurările în care s-a produs accidentul. Informații precum ora la care a avut loc, ordinea în care s-au petrecut evenimentele sau numărul de înmatriculare al celuilalt autovehicul sunt deosebit de importante atunci când veți face declarația la sediul de poliție. Pe baza acestei declarații, polițiștii vor demara o anchetă pentru a stabili vinovatul și vor aplica măsurile care se impun. În cazul în care celălalt șofer a fost de vină, e bine să vorbiți cu persoanele care au asistat la accident pentru a-i avea drept martori. Asta dacă nu aveți deja montată pe mașină o cameră de luat vederi cu care să vă demonstrați nevinovăția.

Informatii suplimentare

Asiguratorul RCA are obligatia deschiderii dosarului de daune la data inregistrarii avizarii de dauna. La deschiderea dosarului de dauna, asiguratorul va efectua constatarea prejudiciilor in termen de 3 zile lucratoare de la data avizarii sau la o data ulterioara convenita de catre parti, va informa in scris prejudiciatul cu privire la documentele ce trebuie depuse pentru solutionarea pretentiilor de despagubire si va solutiona cererea in termenul legal.

Avizarea daunei auto reprezinta notificarea asiguratorului de catre persoana prejudiciata, asigurat sau mandatarii acestora, cu privire la producerea unui eveniment asigurat, insotita de documentele necesare stabilirii raspunderii asiguratorului RCA.

Pentru acoperirea prejudiciilor suferite in urma producerii unui accident, pagubitul se poate adresa asiguratorului RCA unde vinovatul are incheiata asigurarea obligatorie RCA, propriului asigurator RCA in cazul aplicarii decontarii directe sau catre BAAR, in calitatea acestuia de birou gestionar.

Despagubirile se platesc de catre asiguratorul RCA persoanelor fizice sau juridice prejudiciate, in contul indicat sau in numerar, in conditiile legii. Daca conduci un autovehicul cumparat in sistem de leasing sau prin alta modalitate asemanatoare, poti primi despagubirea doar cu acceptul societatii care a garantat financiar leasingul sau al proprietarul de drept al autovehiculului.

Procesul-verbal de constatare se intocmeste de catre specialistul constatare daune si se semneaza de catre toate persoanele care iau parte la intocmirea acestuia. Eventualele obiectii ale partilor cu privire la prejudiciile constatate, precum si la solutiile tehnice adoptate, vor fi mentionate in procesul verbal de constatare sau intr-o anexa.

Scroll to Top
Call Now Button